Молдова

До початку реформи в Молдові була велика кількість дітей в інтернатах та спеціалізованих закладах. У 2002 році уряд розробив національний концептуальний документ про захист дітей і сім’ї, а наступного року — затвердив Національну стратегію захисту дітей і сім’ї. Ці документи стали фундаментом змін.

У 2006 році почали створювати мережу соціальних асистентів у громадах, розвивати послуги підтримки сімей та альтернативного сімейного догляду, закривати інституційні заклади догляду за дітьми. Завдяки розвитку інклюзивної освіти вдалося зменшити кількість дітей в інституціях.

У 2010 році в інтернатах Молдови перебувало 6756 дітей, а протягом наступних десяти років ця кількість зменшилася на понад 90% – до 643 дітей. Натомість у звичайних школах значно зросла кількість дітей з інвалідністю: з 1253 дітей у 2010 році до 9800 дітей у 2021 році.

Більшість колишніх працівників інтернатів разом з представниками державних органів залучалися на кожному етапі та в кожному процесі реформи: від оцінки потреб дітей до створення робочих місць у звичайних школах чи новостворених службах. Навчання й спільна робота допомогли змінити ставлення до реформи Де-І, краще зрозуміти шкідливість інституціалізації.

Сайт розроблений громадською спілкою «Українська мережа за права дитини» в межах проєкту «Поверни Україну для всіх дітей» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріали представляють позицію авторів і не обов’язково відображають позицію Міжнародного фонду «Відродження».
©2024 для ГС «Українська мережа за права дитини» (УМПД)
MEMO